kanintassarnas.blogg.se

Det här är en blogg som handlar om mina egna kaniner samt andra saker som tillhör området kaniner. Jag som driver bloggen heter Linnea och är 17 år. Jag går andra året på en djurvårdlinje i Dalarna. Själv har jag 2 kaniner. 1 Rhinsk scheck och 1 Lejonhuvad Mini. Och min egenuppfödda kaninunge Emser!

Flyttdax....

Publicerad 2013-04-18 22:37:44 i Allmänt,

Idag har det hänt massor! :D Daim har flyttat till sitt nyblivande hem, en kille som kommer ha honom inomhus. Allt går toppen och den senaste uppdateringen jag fick från dom var att Daim satt under hans skrivbord och åt knäckebröd :D Hihi så glad att han fått en sånt bra hem :') Nu är även Jenka tingad, och det till en familj som bor ca 3 hus ifrån mig, så ska bli kul att följa hans uppväxt :D Så alltså finns bara Dumle kvar att tinga :D Sen är hela kullen tingad :D Kanske dax och planera för nästa kull. (blir nog en till i Juni) :D Fast dock blir det nog en annan hona (vill fortfarande att det skall vara en check :p Kram på er! Vad vill n i förresten läsa om i nästa inlägg??

Förlåt...

Publicerad 2013-04-17 20:29:29 i Allmänt,

Guud förlåt för att jag inte bloggade igår! Men dagen gick för runt och jag orkade inte. Gick och la mig redan kl 9. Jag var helt slut så orkade inte tänka så långt som att blogga... Men igår så hade jag en liten fotosession med Emser! Och sen på kvällen så myste vi framför en film, den kaninen är verkligen speciell! :')

PLANER!

Publicerad 2013-04-15 18:39:31 i Allmänt,

Hm...då var det de där med framtidsplaner.... Fick en fråga från en läsare "Vad vill du göra med dina kaniner i framtiden, vill du bli uppfödare?" Och ja det är väl vad jag tänkte svara på i det här inlägget. Det är jätte svårt och säga hur jag vill göra med mitt "kaninintresse" i framtiden. Om ca 1 år tar jag studenten (!) och har ingen aning om vad det blir efter det. Får jag jobb? Har jag tid? råd? osv. Men mina planer är iaf och försöka fortsätta på den nivån det är idag. Alltså att ha ca 2-6 kaniner och ca 2 ggr om året ta en kull. Jag har inga planer på att bli uppfödare då jag känner att allt bli så seriöst. Vet inte varför jag känner att det blir seriöst men jag känner att det här är nånting jag gör som en "Hobby" och jag vill ha det så. Att jag liksom tar en "Hobbykull" ca 2 ggr per år. Sen vill jag inte ha fler kullar då jag vill lägga ner mycket tid på dom och ha få. Men jag har faktiskt tänkt och skaffa en ny hona när alla ungarna är sålda. Antingen en engelsk schek, en dvärgvädur eller en dvärgscheck.! :D Så just nu vill jag ha det som det är idag. Men med mina kaniner har jag vill en ganska klar plan med. Just nu så kommer jag ha 3 kaniner kvar (när ungarna är borta) det är Emser, Koda och Myra. När Emser är tillräkligt stor kommer jag ha selträning med honom. Men framförallt så ska jag lägga ner otroligt mycket tid på honom då jag vill att han ska bli otroligt, social, kelig, mysig och lugn :D Myra kommer ev få en kull i sommar igen med Koda. Då jag är grymt nöjd med kullen som hon haft nu. Men även med henne ska jag börja selträna, faktiskt redan i helgen. Och sen börja hoppa. Hon har ju verkligen förutsättningarna :) Och Koda ska jag också selträna med mest för att ha som en motionsgrej. Han är så liten så hoppning kommer nog inte bli hans grej :p Men nu vet ni lite om mina framtidsplaner.

Måndag...igen!

Publicerad 2013-04-15 11:42:07 i Allmänt,

Åhh helgerna går verkligen fort (i och försej lika dort som veckorna) men vill verkligen inte att helgerna ska springa iväg. Jag vill ju hinna så mycket. Men nu längtar jag tills nästa helg. Då flyttar 4 av kaninungarna och så då ska det fixa och donas :) Har iaf sovmorgon idag så var ute lite längre hos kaninerna och bjöd på frukost :) Natten har gått bra och ungarna sov på varandra när jag kom xD Ha en bra vecka allihopa! :D

Tiden går fort!

Publicerad 2013-04-14 20:54:48 i Allmänt,

Tänk att det var så länge sen....
 
På tisdag blir ungarna 7 veckor (!) tänkt vad det har gått fort.
Tyckte nyss dom var nakna, döva och blinda. Men nu är dom fluffiga pälsbollar med så mycket skutt i kroppen.
Guud vilket mirakel egentligen!
 
Titta bara på den här bilden.
Här var dom nyfödda!
Tror det är Twix man ser till höger.
 
Här är en av dom som är viltgrå
 
Och sen började dom få päls!
 
Mentos
 
Sen öppnade dom ögonen!
 
Och nu ser dom ut såhär! :D
 

Puuhhh...!

Publicerad 2013-04-14 14:09:27 i Allmänt,

Puuh......äntligen!
 
Nu sitter alla kaninerna uppdelade i 3 burar.
För idag flyttade dom så att dom blir vana att vara utan mamma. För om ca 1 vecka så kommer alla utom 1 flytta till egna hem :)
 
I bur 1: Twix, Daim och Jenka (ej tingade)
I bur 2: Emser, Brio och Dumle
I bur 3: Pimpim, Mentos och Fruxo
 
Kommer snart en film där jag berättar och visar hur dom bor :)

Personligheter!

Publicerad 2013-04-13 22:17:04 i Allmänt,

Tänkte skriva lite kort om kaninungarnas personligheter! :D
 
Emser: Otroligt social, glad, framåt oc framförallt väldigt nyfiken. En riktig stjärna. Det är därför han får stanna!
Lite lugnare och inte lika framfusig men är ändå nyfiken och är med där det händer saker.
Mentos: Är väldigt lik Fruxo, lite lugnare och kan tycka att istället för vara social så kan det vara skönt att slappa.
Pimpim: Här har vi också en stjärna, väldigt framåt och mysig. Otroligt social och söker kontakt.
Twix: Är också välsigt social, framåt, busig och gosig.
Daim: Är lite kaxig fast på ett bra sätt kan är väl lite grann som klassens clown. Jämt framme och är social.
Brio: Framåt, social och väldigt glad!
Dumle: En söt och rolig prick. Är social och mysig. Men ligger han och myser med sina syskon då kommer han inte fram, så antar att han är lik mor xD
Jenka: Söt kille som är social, livlig och väldigt rolig.
 

Mina raser!

Publicerad 2013-04-13 21:48:16 i Allmänt,

Har fått önskemål om att skriva lite mer om raserna som mina kaninungar är. Alltså Rhinsk Scheck och Lejonhuvad.
 
RHINSK SCHECK
 
Detta är en rätt ovanlig ras och det finns inte alls många stora uppfödare i Sverige.
Rasen kommer från Tyskland och visades första gången 1905.
Rhinsk Schecken är kända för sin unika och vackra teckning.
Men tyvärr är det väldigt svårt att få fram en godkänd teckning då det är så noga med hur den ser ut.

Huvudets teckning består av fjärilen (nosen), ögonringarna, kindfläckarna och öronfärgen. Kroppens teckning består av ålstreck och sidofläckar.

Alltså skall "fjärilen","ögonringen", öron och "ålstreck" vara blandade med någorlunda samma antalfläckar i var färg. Sidofläckarna kan vara enfärgade med lika stort antal fläckar i var färg, eller de enskilda fläckarna kan vara tvåfärgade. Kindfläckarna skall
antingen vara tvåfärgade eller så skall de två fläckarna ha var sin färg. I stort bör
ingen av de två färgerna dominera över den andra.

Vikten ska ligga på 3.1-4.5 kg och är alltså en mellanstor ras.

Minsta tillåtna yta på buren måste vara 0.7 m2 enligt lag.

 

 
LEJONHUVAD
 
Är en realitvt ny dvärgras som har en vikt på 1,3-1,7 kg.
Rasen är godkänd i alla färger och är en väldigt vanlig kanin.
 
Det finns i 3 "hårlag". Enkelmanad, dubbelmanad och teddy.
  • Enkelmanad: Har endast man som de oftast fäller av efter hand. Kräver lite pälsvård.
  • Dubbelmanad: Har man i varierande storlek, samt "kjol" längs med låren och runt rumpan, korthåriga på ryggen. Kjolen fälls av i olika grader efter varje fällning, en del behåller den hela livet.
  • Teddy: Är långhåriga över hela kroppen. Kräver mycket pälsvård, alternativt rakning.
 
 
 

Lördagsmumma!

Publicerad 2013-04-13 20:02:30 i Allmänt,

Ska snart gå ut till mina älsklingar och ge dom deras lördagsmums!
 
Blir morötter, äpple, sallad och knäckebröd :)
Så blir nog många glada miner i burarna.
 
Mumsigt!
/Linnea

Nyttig lördag!!!

Publicerad 2013-04-13 16:33:55 i Allmänt,

Har hunnit med massor, trots att dagen inte ens är slut än!!?!?!? :)
 
Idag kom dom som tingat Pimpim, en tjej och hennes mamma kom. Pimpim kommer bli hennes första kanin och illa tjejen längtade som bara den :D Hade köpt bur igår och hon räknade ner dagarna. Hihi påminner lite om hur jag var när jag skulle få min första kanin, Man längtade verkligen ihäl sig. Så pimpim kommer få det toppen!
 
Han kommer även få enpolare i sitt nya hem. Antingen en till hane (båda blir kastrerade) eller så skulle dom hitta en hona. Så tycker det blir super!
 
Jag fick även återbud på Twix då hon inte kunde fixa transport, så han är till salu och går och tinga! :D Skulle sparat honom om det vore en hona.
 
Har även varit iväg med pappa och fixat hö (egentligen till min häst men tar hö därifrån till kaninerna) så nu har jsg så jag klarar mig ett bra tag!! :D Härligt!
 
Trevligt helg på er!!
 
VAD SKA NÄSTA INLÄGG HANDLA OM????
 

Mina kaniner genom tiderna!

Publicerad 2013-04-12 21:57:28 i Allmänt,

Tänkte berätta lite om mina kaniner igenom tiderna!
 
"Chicko"
 
Kaninen som jag faktiskt startade med. Året var 2003 och jag var sju. Jag hade tjatat länge på mina föräldrar och tillsist så skulle jag få skaffa kanin. Min pappa fick bygga bur och vi köpte honom på en kaninunfödning i Insjön.
Chico hade faktist stamtavla med jag atällde aldrig ut honom. Han var faktiskt riktigt fin. Dvärgvädur som var viltblå. Han är kaninen som har en stor plats i min hjärta.
 
Han vart hur mysig som hellst och på sommrarna var han alltis lös på våran gård. Han stannade här och när han ville in så la han sig bara under en buske ;)
 
Han fick många polare. (kommer skriva om dom snart) först var det Simone (Det var en hona chicko skulle para innan han blev kastrerad, dock blev det inga ungar) sen Chicko-Lina, sen Selma, och sen vega.
 
Chicko gick tyvärr bort julafton 2008. Något djur hade tagit sig in i buren så han låg stendöd men innälrvorna utdragna....
 
Min finaste vän, har inte så mycket bilder på honom :(
 

"Chicko-Lina"
 
Var en hona jag skaffade som skulle vara sällskap åt Chicko, men den kaniner var galen....;)
Det var en ljus-beige lejonhuvad hona som jag köpte av en bekant mamma känt. Men tror inte hon som sålde dom la så myket tid på dom vilket visade sig i hennes beteende. Hon var typ störd. Jag lägger mycket tid på kaniner men den kaniner var inge kul....Spelade ingen roll hur vi stängde in henne hos rymde iaf. Dom hade nämligen så dom kunde springa in och ut som dom ville. Vi hade kompostgaller och sen ett bärnät med små maskor över för att säkra från fåglar.
 
Men hon tog sig ut iallafall. Komer ihåg hur man såg massa päls i näten ovanför buren och det spelade ingen roll hur många gånger vi fångade in henne. Hon rymde ändå tillsist.
Men då fick hon faktiskt bo som en vildkanin. Hon klarade sig fläckfritt i 2 vintrar och kom hem och åt. Men sen en dag så kom en granne och sa:
"Eran kanin äter i våran rabatt, ni får ta och fånga in den"
Det gjorde vi också, dock fick vi vara 12 st (!) för att fånga in henne. Sen åkte vi till en jägare som sköt henne.
Sen fick vi höra från grannen:
"Det var tydligen inte din kanin, det var massa harar".
Så ja det var hon de....
Har tyvärr ingen bild. :(
 
"Simone"
 
En kort historia, det var en hona chicko skulle para innan han blev kastrerad, dock gick hon tom :(
 
"Selma"
 
Det här var en kanin som kom från samma uppfödning som Chicko, fast detta var en Jamora med stamtavla vid namn "Gaaias fly" fast kallade henne för selma. Hon var färgen japantecknad gul/svart.
 
Hon var lite rädd men snäll och mysig. Men hon fick tyvärr ett kort liv. Tror jag inte hade henne mer än ett halvår. Sen hade mamma varit hemma när jag var borta och Selma fick plötligt en hjärtattack och dog på fläcken :(
 
"Vega"
 
Fick vi av samma uppfödning som både selma och chicko, för hon skulle sluta med dvärgvädurar. Vega var chickos mamma och dom fick bo tsm. Vega var viltblå och hade ställts ut. Dock blev hon nollad då hon hade för korta öron. Hon överlevde när chicko dog och hon fick bo själv.
 
Vinterna 2010 så var jag ute hos henne på kvällen (hade varit hos henne på morgonen) och hittade inte henne (!!) men sen tittar jag i hennes hus hon hade ute och då var hon nästan fastfrusen :( Hon hade antagligen blivit sjuk på dagen och sedan lagt sig ner och börjat bli ordentligt nedkyld. Men jag tog in henne. Trots den stora omställningen och på natten så matade jag henne med morotspuré och vatten. Dagarna gick och jag gjorde så jätte länge. var upp på natten så hon fick äta. Hon kryade faktiskt på sig och blev som vanligt. Men dock hade hon förfrusit båda öronen så dom torkade längst ut och ramlade av. Men hon var glad och livlig och när våren kom så skulle hon få flytta ut. Men tyvärr så dog hon. Men då av hög ålder.  Då 8 år.
 
 
"Elliott"
 
En holländskanin (hane) jag skaffade 2011 från samma uppfödare som Myar kommer från idag.  Elliott skulle bli min hoppkanin och redan vid ung ålder så visade han stor talang. Tyvärr blev han tagen vid 7 månaders ålder av 2 lodjur :( Hittade honom och vi bestämde att han fick somna in.
 
 
"BIlly"
 
Han köpte jag efter jag köpt Koda och Myra men tyvärr fick han cancer ovanför ögat så vi bestämde oss för att ta bort honom <3
 

Läsarfråga!!

Publicerad 2013-04-12 20:38:09 i Allmänt,

Frågor till er....!
 
1 Vad har ni för kaniner?
2 Har ni någon drömras ni skulle vilja äga i framtiden?
3 Vilken är den fulaste kaninrasen?
 
Här kommer mina svar:
 
1. Just nu har jag 11 kaniner, 1 Rhinsk Scheck, 1 Lejonhuvad, 9 kaninungar som är blandras. Dock ska jag bara spara 1 av ungarna. En hane som heter Emser :)
 
2. Hmm, svårt då jag vet många som jag skulle vilja äga. Men en engelsk scheck hade jag inte sagt nej till :D
 
3. Hahah den frågan var lätt! Mellerudskanin!! Tycker deras ansikte ser ut som en blandning mellan en arab och gris hahah xD No afense!
 
 

Älska buren!

Publicerad 2013-04-12 17:48:51 i Allmänt,

Älskar verkligen....
 
Nu är min bur som den ska vara då Koda också har fått en "låda" fäst på kanten.
Där är deras lilla hus och det är där dom kan vara om dom känner för att vara själva :)
 
Vad tycker ni?'

Hembesök!

Publicerad 2013-04-12 17:00:13 i Allmänt,

Idag fick kaninerna det snyggt och rent och just nu är Myra och Koda ute och hoppar i sina uteburar!
 
Haha och Myra fick vara där det inte var någon snö så hon log och myste på backen ett bra tag!! :D
Åhh jag vill ju riktig vår och sommar NU!! Någon som kan skaffa det...tack!
 
Sen runt kvart över 3 kom en tjej som heter Madde och hon hade med sig sina (kompisar?) och dom skulle kolla på Brio. Kaninungarna var som vanligt framme och var sociala och hon fick stå och mysa med Brio så det blir nog att hon hämtar honom runt den 26/4 :D Kul att folk blir så glada när dom tingat dom :D
 
Imorgon kommer även det några och ska kolla på Pimpim så då hoppas vi dom är lika sociala imorgon :D
 
Bjuder på en mysbil på ninisarna!

TACK!

Publicerad 2013-04-10 21:40:37 i Allmänt,

Tack till era alla som läser!! Tycker det är jätte kul att ni kollar in bloggen!! :D
 
Men då jag börjar tappa inspiration så vill jag fråga er, vad vill ni läsa??
Något speciellt jag ska skriva om??
Något speciell

4 ungar att tinga!

Publicerad 2013-04-10 10:53:19 i Allmänt,

Nu är det 4 ungar som är tingade! :D
 
Brio ska till en tjej som kommer och kollar i helgen.
Pimpim är också tingad av en familj som kommer i helgen och kikar.
Twix är också (ev) tingad, dom ska bara kolla om det finns transport.
Och igår blev Dumle tingad av en tjej som ska ha honom som innekanin.
 
Så det känns bra att så många är tingade! :D
 
 
Igår blev dom ju 6 veckor så om 1 vecka flyttar dom ifrån mamma :D
Så dom firade med morötter och sallad! Så charmiga!
 

JIPPI!

Publicerad 2013-04-07 14:24:10 i Allmänt,

Brio och Pimpim är tingade!! Är Twix en hane så är han också tingad!! :DDD

TINGA!

Publicerad 2013-04-06 11:30:01 i Allmänt,

Det har hört av sig ganska många som vill tinga en unge, men ingen är tingan än så det går fortfarande att höra av sig!! :D
 
Och det finns 8 ungar att tinga. Då jag bara ska spara 1 och det är Emser. Funderade på och spara Mentos då det visade sig vara en hona och Twix visade sig vara hane.... ;) Men får se hur jag gör :)
 
Så hör av er och tinga en unge :D
 

Om

Min profilbild

Linnea

Jag heter som sagt Linnea och är 17. Jag har haft kaniner i snart 13 år och det är ett djur som älskat sen jag varit liten. Jag bor i ett hus i en mysig by i Dalarna. Jag har flera djur och inte bara kaniner. 1 hund, 4 katter och 1 häst! :D

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela